2012. január 23., hétfő

Húsevő növény, törpe harmatfű szaporító képletek11 - Jelenlegi ára: 400 Ft .

Törpe harmatfű gemmák (Drosera scorpioides)
 
A húsevő növények híresek különleges képességükről, miszerint képesek kisebb élőlényeket elfogni és megemészteni. Eme képesség a gyenge minőségű talajon való életben maradás miatt fejlődött ki. A sok nemzetség eltérő csapdázási technikát rejt. A harmatfüvek levelein nyeles mirigyek találhatók (tentákulumok), melyek ragadós váladékot termelnek. Ezek a cseppek a fényben csodálatosan csillognak vonzva magukhoz a kisebb rovarokat. A prédák hozzáérnek a váladékhoz, mely nagyon ragadós és hozzáragadnak a levélhez. A növény tentákulumjai ráborulnak lassan (1-5 óra) az áldozatra, több ragadós cseppel ’ eláztatva’ azt. A cseppek emésztő nedveket tartalmaznak, melyek lebontják a rovar belső szerveit és a mirigyek felszívják a lebontott molekulákat, táplálva a növényt a fejlődéséhez szükséges anyagokkal.
A rengeteg féle növény közül szinte egyáltalán nem ismertek a világ legkisebb méretű ilyen növényei, a törpe harmatfüvek (subgenus Bryastrum).   Ezen kis növények, melyek mérete az 1 cm-es átmérőtől a 3 cm-es átmérőig terjed, Ausztrália délnyugati sarkában élnek kis elterjedési területtel. Teljes értékű harmatfüvek, ragadós csápok ugyanúgy képesek mozogni, mint a nagy méretű társaiké. Szaporodásuk különleges sarjrügyekkel történik, melyek egyedi névvel rendelkeznek, gemmák. Az apró növények virágai nagyon illusztrisak, a növényhez viszonyítva akár 2x nagyobbak is lehetnek! Színük fajonként eltérő.
Tartásuk egyszerű! Vagy tiszta tőzegmoha tőzeget használunk talajként, vagy ezt keverjük kovahomokkal. Víznél használjunk esővizet, vagy desztillált vizet, ioncserélt is használható. Sok fényt igényelnek és szobahőmérsékletet. Fagy azonnal kipusztítja. Magas hőmérséklet hatására leáll a növekedésük, így kerüljük nyáron a tűző napot!
Ami az árut jellemzi:
Egy növényfaj ~10 szaporító képlete (gemmae) egy zárható műanyag csőben (Empendorf-cső, 1, 5 ml) nedves vattával, hogy a páratartalom magas legyen (ne száradjanak ki a gemmák).
Vetés:
Minél előbb vessük!!! A képletek nem tárolhatók hónapokig!!!
Használjunk tőzegmoha tőzeget (pH ~4, 5) és kovahomokot (ez kihagyható). Nedvesítsük be az így elkészített talajt és tegyük bele egy kis műanyag cserépbe. A csereped tegyük egy magas peremű alátétbe és azt töltsük fel tiszta vízzel (desztillált víz, eső víz, ioncserélt víz). A talaj felszínére szórjuk ki a kis gemmákat, majd kicsit nyomjuk rá, hogy a nedvesség érje őket. A kis gemmák 2-3 hét múlva ’ kihajtanak’ és elkezdenek fejlődni a kis növénykék.
Figyelem! A növények parányi méretűek, hússal és egyéb értelmetlen élelmiszerrel való etetés tilos, mert az berohad és elviszi a növényt!
 
A faj:
A törpék közt a legnagyobb. Hosszúkás leveleivel akár egy kisebb legyet is elejt, de a szúnyog sem menekül. Hosszan nyúló szárat fejleszt, fehéres virágokkal.
Posta:
A növények több féle postázással is mehetnek. A növényi képletek egy 1, 5 ml-es zárható műanyag csőben tárolódnak, bajuk nem eshet. Személyes átvétel Budapest csomópontjainál megoldható!


Jelenlegi ára: 400 Ft

Az aukció vége: 2012-01-22 22:55
. Húsevő növény, törpe harmatfű szaporító képletek11 - Jelenlegi ára: 400 Ft

Fontos